MIjn opdrachtgevers zijn heel uiteenlopend; ze zijn eigenaar of hebben met herontwikkeling, beheer, onderhoud of restauratie van historisch waardevolle gebouwen te maken.
Voorafgaand aan een offerte stel ik de volgende zaken aan de orde:
- welk type onderzoek is er precies gewenst
- hoe is de toegang tot het gebouw, is het in gebruik, wordt er binnenkort een asbestsanering uitgevoerd, staan er steigers,…
- zijn er tekeningen van de bestaande toestand (deze zijn nodig als onderlegger voor de waardenkaarten bij bouwhistorisch onderzoek)
- is er al historisch onderzoek gedaan door andere partijen
- wat is de planning
- wat is precies de tenaamstelling voor de offerte
Wat ik lever is meer dan het (in ‘onderzoeksland’) gebruikelijke rapport met veel tekst en schematische waardenkaarten van (alleen) de plattegronden. In mijn rapporten krijg je een helder beeld van het gebouw, hoe de waardevolle delen er uit zien en waar ze zich bevinden. Dat maakt ze makkelijker en sneller te begrijpen en beter bruikbaar in het proces van plannen en gunnen.
Ik werk vaak solo maar ook samen met andere onderzoekers, recent met: Sylvian Braat, Lisette Kappers, Ann Verdonck en Marjolein Deceuninck, Karin Veldman en Jantina Veltman, Gepkienes Brouwer en Jan van den Burg.